• Mediterranean Hospital, Στυγός 9, TK 3117 Λεμεσός, Κύπρος

Πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου με διαδερμική σύγκλειση της μεσοκολπικής επικοινωνίας

Τι είναι η μεσοκολπική επικοινωνία (PFO);

Η καρδιά μας χωρίζεται σε αριστερό και δεξιό τμήμα. Οι πρώτοι δύο θάλαμοι της καρδιάς είναι οι κόλποι, έτσι έχουμε έναν αριστερό και δεξιό κόλπο. Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι κόλποι επικοινωνούν μέσα από μία τρύπα. Αυτή η τρύπα κλείνει κανονικά με την γέννηση ενός μωρού. Όμως, στο 30% περίπου του πληθυσμού παραμένει αυτή η τρύπα ανοιχτή. Μέσω αυτής της τρύπας είναι εφικτή η επικοινωνία του αριστερού και δεξιού κόλπου.

Αυτή την τρύπα, άρα και επικοινωνία, μεταξύ του αριστερού και δεξιού κόλπου της καρδιάς ονομάζουμε μεσοκολπική επικοινωνία (PFO).

Μέσω αυτής της μεσοκολπικής επικοινωνίας μπορούν να περάσουν θρόμβοι αίματος από την αριστερή πλευρά της καρδιάς στην δεξιά πλευρά της καρδιάς. Κανονικά τέτοιοι θρόμβοι δημιουργούνται και υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά μεταφέρονται από την δεξιά πλευρά της καρδιάς στους πνεύμονες, όπου και αποσυντίθενται στην συντριπτική τους πλειοψηφία

Εάν όμως, περάσουνε στην αριστερή πλευρά της καρδιάς, από εκεί μεταφέρονται στα υπόλοιπα όργανα του σώματος, με μεγαλύτερη σαφώς επικινδυνότητα, εάν αυτοί οι θρόμβοι αίματος μεταφερθούν στον εγκέφαλο και καταστούν αιτία πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες (Guidelines) του Καρδιολογικού και Νευρολογικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού, μετά από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εάν υπάρχει μεσοκολπική επικοινωνία (PFO) αυτή θα πρέπει να κλείσει άμεσα.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η σύγκλειση της  μεσοκολπικής επικοινωνίας (PFO);

Στο ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού, η μεσοκολπική επικοινωνία παραμένει ανοιχτή και μετά τη γέννηση. Αυτή η μερίδα του πληθυσμού έχει μια σχετικά αυξημένη επικινδυνότητα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής, υπέστη ισχαιμικό εγκεφαλικό με ανοιχτή μεσοκολπική επικοινωνία και δεν υπάρχει άλλη ένδειξη διαφορετικής αιτιολογίας του ισχαιμικού επεισοδίου, οι ευρωπαϊκές οδηγίες του Καρδιολογικού και Νευρολογικού Οργανισμού συνιστούν την άμεση σύγκλειση της μεσοκολπικής επικοινωνίας (PFO).  Σε σύγκλειση της μεσοκολπικής επικοινωνίας μπορούμε να προβούμε, επίσης και σε περιπτώσεις εξατομικευμένων αναγκών των ασθενών-πάντοτε κατόπιν συζήτησης με τον ιατρό, όπως για παράδειγμα, σε περιπτώσεις δυτών, οι οποίοι ασχολούνται με την κατάδυση για επαγγελματικούς λόγους.

Ποιες μέθοδοι υπάρχουν για την σύγκλειση της μεσοκολπικής επικοινωνίας (PFO);

Η σύγκλειση της μεσοκολπικής επικοινωνίας (PFO) μπορεί να γίνει τόσο χειρουργικά όσο και επεμβατικά. Παρ’ όλα αυτά, η χειρουργική επέμβαση δεν συνιστάται πλέον, καθ’ ότι επεμβατικά, με τη χρήση καθετήρα από την βουβωνική περιοχή, μπορεί να γίνει η σύγκλειση της μεσοκολπικής επικοινωνίας ανώδυνα, χωρίς γενική νάρκωση, πολύ γρήγορα, με πολύ μικρό  ποσοστό επιπλοκών και με ταχεία ανάρρωση. Πλέον, η επεμβατική σύγκλειση της μεσοκολπικής επικοινωνίας πραγματοποιείται σε Ευρώπη και Αμερική μόνο επεμβατικά.

Πώς διεξάγεται η σύγκλειση της μεσοκολπικής επικοινωνίας επεμβατικά;

Ο ασθενής λαμβάνει αρχικώς τοπική αναισθησία στη βουβωνική περιοχή και φάρμακα ενδοφλεβίως για να βρεθεί σε υπνοκαταστολή (μέθη). Μέσω της φλέβας που βρίσκεται στη βουβωνική περιοχή προωθούμε έναν ειδικό καθετήρα με τον οποίο φτάνουμε στον αριστερό κόλπο. Με την καθοδήγηση του διοισοφαγικού υπερήχου μπορούμε πολύ εύκολα να δούμε την συγκεκριμένη τρύπα στο μεσοκολπικό τοίχωμα και να περάσουμε τον συγκεκριμένο καθετήρα στοχευμένα μέσω αυτής της τρύπας.

Αυτό σημαίνει ότι ο καθετήρας από τον δεξιό κόλπο βρίσκεται μέσω αυτής της τρύπας απευθείας στον αριστερό κόλπο. Στη συνέχεια, προωθούμε μέσω αυτού του καθετήρα την συσκευή σύγκλεισης, «Occluder», η οποία αποτελείται από δύο «ομπρέλες». H μία ομπρέλα ανοίγει στην περιοχή του αριστερού κόλπου και η άλλη ομπρέλα στην περιοχή του δεξιού κόλπου, με αποτέλεσμα η τρύπα να καλύπτεται πλήρως και στο ενδιάμεσο των δύο ομπρελών να βρίσκεται μέρος του τοιχώματος του μεσοκολπικού τοιχώματος, το οποίο σταθεροποιεί το σύστημα σύγκλεισης. Στη συνέχεια, ελέγχουμε αν και κατά πόσον το σύστημα σύγκλεισης παραμένει σταθερό στη θέση του με συγκεκριμένους ελιγμούς ελέγχου και εφόσον πιστοποιηθεί η σταθερή τοποθέτηση αφαιρούμε τον καθετήρα και το σύρμα προώθησης της συσκευής σύγκλεισης από το σώμα, και η βουβωνική περιοχή κλείνει με επίδεσμο.  Μόνο η συσκευή σύγκλεισης παραμένει εφ’ όρου ζωής μέσα στο σώμα του ασθενούς. Όλη η διαδικασία διαρκεί 15 με 30 λεπτά και ο ασθενής παραμένει μία ημερά στην μονάδα.

Τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής μετά από μία σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας;

Μετά τη διαδικασία ο ασθενής πρέπει να παραμείνει για περίπου 3  ώρες ξαπλωμένος. Μετά τις 3 ώρες μπορεί να σηκωθεί απ’ το κρεβάτι, να προχωρήσει και να καθίσει κανονικά χωρίς πρόβλημα. Την πρώτη εβδομάδα καλό είναι να αποφευχθούν βαριές σωματικές ασκήσεις. Η ποσότητα του μετάλλου του συστήματος σύγκλεισης είναι τόσο μικρή που δεν αποτελεί πρόβλημα τόσο στο αεροδρόμιο για τους ανιχνευτές μετάλλων όσο και για ιατρικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα την μαγνητική τομογραφία.

Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες οι δύο αυτές ομπρέλες του συστήματος σύγκλεισης θα επικαλυφθούν από κύτταρα της καρδιάς. Μέχρι αυτή τη χρονική στιγμή, ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή με ελαφριά αντιπηκτικά αίματος. Μετά την συγκεκριμένη περίοδο και εφόσον έχουν επικαλυφθεί οι ομπρέλες με τα κύτταρα της καρδιάς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την φαρμακευτική αγωγή. Συνιστάται ένας έλεγχος με διοισοφάγειο υπερηχογράφημα τρεις μήνες μετά την επέμβαση.

CREDENTIALS & ASSOCIATIONS

  • 01
  • 02
  • 10
  • 20
  • 30
  • 40

Τελευταια Νεα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com