• Mediterranean Hospital, Στυγός 9, TK 3117 Λεμεσός, Κύπρος

Διαδερμική θεραπεία τριγλώχινας βαλβίδας

Μία από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς είναι και η τριγλώχινα βαλβίδα. Αυτή είναι και η  μεγαλύτερη βαλβίδα της καρδιάς και αποτελείται από τρία φύλλα, γλωχίνες. Η τριγλώχινα βαλβίδα διαχωρίζει τον δεξιό κόλπο από την δεξιά κοιλία και διασφαλίζει την σωστή ροή του αίματος, αφενός όταν είναι ανοιχτή την ροή του αίματος από τον κόλπο στην κοιλιά και όταν είναι κλειστή την σωστή ροή του αίματος από την δεξιά κοιλία προς τις πνευμονικές αρτηρίες.

Αυτή η βαλβίδα λόγω του μεγέθους της, αλλά και επειδή εκτίθεται σε φορτία πίεσης είναι επιρρεπής σε εκφυλιστικές και λειτουργικές παθήσεις. Συχνά εμφανίζεται ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από μία διαρροή της συγκεκριμένης της βαλβίδας, όπου το αίμα ρέει πίσω στο κόλπο παρότι η βαλβίδα είναι κλειστή και έτσι, δεν κατευθύνεται όλη η ποσότητα του αίματος προς τις πνευμονικές αρτηρίες.

Εάν η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας δεν θεραπευθεί εγκαίρως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να οδηγηθεί ο ασθενής σε ανεπάρκεια καρδιάς ή  να επιδεινωθεί η ήδη υπάρχουσα ανεπάρκεια καρδιάς. Η θεραπεία μπορεί να είναι χειρουργικά με επέμβαση ανοιχτής καρδιάς ή χωρίς χειρουργείο με διαδερμική επιδιόρθωση της βαλβίδας.

Τι είναι η διαδερμική θεραπεία της τριγλώχινας βαλβίδας;

Η διαδερμική επιδιόρθωση της βαλβίδας γίνεται χωρίς χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς με τη χρήση καθετήρα και μιας συσκευής  «σφιγκτήρα».  Δυο τέτοιες συσκευές υπάρχουν διαθέσιμες αυτήν την στιγμή: το Clip της εταιρείας Abbott (TriClip για την τριγλώχινα βαλβίδα) και το Pascal Edwards, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας.

Ο σφιγκτήρας συνδέεται απευθείας στα φύλλα της τριγχλώχινας βαλβίδας χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει το στήθος ή να συνδέσουμε τον ασθενή με μηχανή καρδιοαναπνευστικής υποστήριξης. Αυτός ο σφιγκτήρας σφίγγει και έτσι φέρνει πιο κοντά τα πέταλα της βαλβίδας, με αποτέλεσμα να μειώνεται ή και να εξαλείφεται τελείως η ανεπάρκεια.

Σε κάποιες περιπτώσεις στόχος δεν είναι η πλήρης εξάλειψη της ανεπάρκειας, αλλά η μείωσή της, καθ’ ότι η ύπαρξη μιας σχετικής ανεπάρκειας ή αλλιώς διαρροής από την βαλβίδα μειώνει το φορτίο της καρδιάς και έτσι σε περιπτώσεις με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια η σχετικά μικρή διαρροή που παραμένει μετά τη θεραπεία  αποσυμφορίζει την αδύναμη καρδιά και βελτιώνει τα συμπτώματα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η εμπειρία του γιατρού παίζει σημαντικό ρόλο προκειμένου η θεραπεία να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθ’ ότι επιθυμητό δεν είναι η τεχνική επιτυχία της επέμβασης με μία πλήρη εξάλειψη της ανεπάρκειας, αλλά η καλυτέρευση της κλινικής εικόνας του ασθενούς, ακόμα κι αν από τεχνικής απόψεως είναι αναγκαίο να παραμείνει μια μικρή ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας. Ο κ. Δημητριάδης, έχοντας δουλέψει στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς για περίπου 4 χρόνια, το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς για την διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας έχει τεράστια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων θεραπειών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως είναι πιστοποιημένος ιατρός και εκπαιδευτής (proctor) και για της δυο συσκευές και συμβουλεύων ιατρός εταιριών που αναπτύσσουν καινούργιες θεραπείες στον χώρο αυτόν.   

Πώς γίνεται η διαδερμική θεραπεία της τριγλώχινας βαλβίδας;

Η διαθερμική επιδιόρθωση τριγλώχινας βαλβίδας με το σύστημα Triclip ή Pascal πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 2,5 ώρες, ανάλογα με την ανατομία του ασθενούς. Αρχικά, η βουβωνική φλέβα παρακεντάται για να εισαχθεί ένας καθετήρας. Αυτός προωθείται στον δεξιό κόλπο. Ο σφιγκτήρας Triclip ή Pascal μπορεί στη συνέχεια να προωθηθεί μέσω του καθετήρα (που μοιάζει με σήραγγα) στη τριγλώχινα βαλβίδα και να τοποθετηθεί, χρησιμοποιώντας έναν κινητό βραχίονα.

Η θέση του καθετήρα και του σφιγκτήρα παρακολουθείται συνεχώς με 3D διοισοφαγικό υπερηχoγράφημα για να διασφαλιστεί ότι ο σφιγκτήρας βρίσκεται στη βέλτιστη θέση και για να αποφευχθούν επιπλοκές.

Σκοπός της επέμβασης είναι η τοποθέτηση του σφιγκτήρα, έτσι ώστε και τα άκρα της τριγλώχινας βαλβίδας να συνδέονται μεταξύ τους στο σημείο, όπου υπάρχει η μέγιστη διαρροή.

O ασθενής πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για 3-5 μέρες

Γιατί διαδερμική θεραπεία της τριγλώχινας βαλβίδας; Ποια η διαφορά από την χειρουργική αντικατάσταση ή επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας;

Η διαδερμική θεραπεία των βαλβίδων δεν έρχεται να αντικαταστήσει την χειρουργική αντικατάσταση ή επιδιόρθωση της τριγλώχινας  βαλβίδας, αλλά να την συμπληρώσει. Σε περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από ανεπάρκεια βαλβίδας σε συνδυασμό με ανεπάρκεια καρδιάς ή και λοιπές σοβαρές δευτερογενείς ασθένειες, η χειρουργική αντικατάσταση θεωρείται «υψηλού κινδύνου» και δεν συνιστάται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαδερμικη επιδιόρθωση των βαλβίδων με σφιγκτήρα έρχεται να δώσει μια επιπλέον θεραπευτική δυνατότητα. Ιδίως στην περίπτωση της τριγλώχινας βαλβίδας, όπου η χειρουργική επικινδυνότητα και οι επιπλοκές δεν είναι χαμηλού ποσοστού, η  διαδερμική επιδιόρθωση αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τους πάσχοντες.

Για ποιον ενδείκνυται η διαδερμική θεραπεία της τριγλώχινας βαλβίδας;

Η διαδερμική θεραπεία των βαλβίδων με σφιγκτήρα είναι ιδιαίτερα κατάλληλη ως εναλλακτική λύση για ασθενείς με σοβαρή ανεπάρκεια βαλβίδας που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης, για παράδειγμα λόγω σοβαρών δευτερογενών ασθενειών, μειωμένης ανθεκτικότητας ή μεγάλης ηλικίας.

Για ασθενείς που υποφέρουν από τα συμπτώματα της ανεπάρκειας τριγχλώχινας,  αλλά δεν είναι κατάλληλοι για επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία προσφέρει την ευκαιρία βελτίωσης της ανεπάρκειας τριγλώχινας βαλβίδας και των συμπτωμάτων της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την χειρουργική επιδιόρθωση ή αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας,  οι χειρουργικές δυνατότητες που υπάρχουν στην περίπτωση της τριγλώχινας βαλβίδας είναι αρκετά περιορισμένες και με υψηλή επικινδυνότητα του χειρουργείου.

CREDENTIALS & ASSOCIATIONS

  • 01
  • 02
  • 10
  • 20
  • 30
  • 40

Τελευταια Νεα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com