• Mediterranean Hospital, Στυγός 9, TK 3117 Λεμεσός, Κύπρος

Αντικατάσταση Αορτικής Βαλβίδας μη χειρουργικά - TAVI

Αν έχετε διαγνωστεί με σοβαρή στένωση αορτής, μπορεί να αισθάνεστε καταβεβλημένοι, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την απόφαση για τη θεραπεία. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα αναζητήσετε θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να επιστρέψετε στη ζωή σας και στα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς.

Η διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI) είναι μια ήπια διαδικασία για την αντικατάσταση των στενωμένων ή με διαρροή αορτικών βαλβίδων της καρδιάς.

Τι είναι η TAVI;

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται σε περίπτωση σοβαρής στένωσης της αορτικής βαλβίδας.

Υπάρχει μια θεραπεία για τη σοβαρή στένωση της αορτής που μπορεί να σας επαναφέρει στην κανονικότητα της καθημερινότητας σας πιο γρήγορα. Αυτή είναι η λεγόμενη διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI), μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για την αντικατάσταση μιας πάσχουσας αορτικής βαλβίδας, η οποία γίνεται με καθετήρα από την μηριαία αρτηρία από το πόδι (σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και από την υποκλείδιο αρτηρία) με μέθη.

Η διαδικασία TAVI εφευρέθηκε μόλις το 2002 και εφαρμόζεται τυπικά σε πολλές κλινικές από το 2007. Τα προηγούμενα χρόνια οι αορτικές βαλβίδες με διαρροή ή στενότητα μπορούσαν να αντικατασταθούν μόνο με επέμβαση ανοιχτής καρδίας. Ο κ. Δημητριάδης είναι ένας από τους πρώτους ιατρούς παγκοσμίως που ασχολήθηκαν με την συγκεκριμένη μέθοδο και το 2016 βραβεύτηκε με το Βραβείο «Medtronic» για το καλύτερο περιστατικό διαδερμικής τοποθέτησης αορτικής βαλβίδας (TAVI).

Μέχρι στιγμής, αυτή η διαδικασία ήταν διαθέσιμη μόνο σε περιορισμένο αριθμό ασθενών. Τώρα όμως, η TAVI είναι μια επιλογή για σχεδόν κάθε ασθενή με στένωση αορτικής βαλβίδας.

Πώς γίνεται η TAVI;

H νέα καρδιακή βαλβίδα αναδιπλώνεται και εισάγεται στη μηριαία αρτηρία μέσω μιας τομής στη βουβωνική χώρα με ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) και προωθείται στην καρδιά. Εκεί ο γιατρός τοποθετεί τη νέα βαλβίδα μέσα στην ελαττωματική βαλβίδα και την ξεδιπλώνει μερικώς. Εάν η νέα αορτική βαλβίδα δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί βέλτιστα σε αυτό το σημείο, ο γιατρός μπορεί να αλλάξει τη θέση ανάλογα με τον τύπο της βαλβίδας ή ακόμα και να διπλώσει εντελώς τη βαλβίδα και να την αφαιρέσει. Εάν η βαλβίδα είναι στη σωστή θέση, ο γιατρός την ξεδιπλώνει εντελώς και την αποσυνδέει από το σύστημα χορήγησης.

Ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας, θα καθοριστεί ποιος τύπος αναισθησίας είναι καλύτερος για εσάς. Είτε θα σας χορηγηθεί γενική αναισθησία είτε θα έχετε τις αισθήσεις σας και θα σας χορηγηθούν φάρμακα που θα σας κάνουν να χαλαρώσετε και να μην πονάτε. Η καρδιά σας θα συνεχίσει να χτυπά καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η διάρκεια νοσηλείας ανέρχεται συνήθως σε 3-5 περίπου ημέρες (1 ημέρα στην εντατική και 2/4 ημέρες στο θάλαμο) και εξατομικεύεται κατά περίπτωση.

Γιατί TAVI; Ποια η διαφορά του TAVI από την χειρουργική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας;

Στην περίπτωση μιας TAVI, ο γιατρός εισάγει τη βαλβίδα μέσω μιας μικρής τομής στη βουβωνική χώρα, ενώ με τη συμβατική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, το στέρνο συνήθως κόβεται πλήρως ή μερικώς (χειρουργική επέμβαση «ανοιχτής καρδιάς»).

Με την TAVI, η καρδιά σας συνεχίζει να χτυπά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και δεν χρειάζεται να διασωληνωθείτε και παίρνετε αναπνοές τεχνητά. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο ένα μηχάνημα εξωσωματικής υποστήριξης της καρδιάς και του πνεύμονα, όπως χρησιμοποιείται στη χειρουργική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας.

Μια άλλη διαφορά έγκειται στον τύπο των τεχνητών καρδιακών βαλβίδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με TAVI και συμβατική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας: με μια TAVI η καρδιακή βαλβίδα πρέπει να αναδιπλωθεί, ώστε να μπορεί να προωθηθεί μέσω του αγγείου στην καρδιά, αυτό δεν είναι απαραίτητο σε μια επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Επομένως, μόνο βιολογικές καρδιακές βαλβίδες μπορούν να εμφυτευθούν με τη χρήση TAVI, ενώ με επέμβαση ανοιχτής καρδιάς μπορεί να τοποθετηθεί  βιολογική ή μηχανική βαλβίδα.

Για ποιον ενδείκνυται η TAVI;

Το TAVI είναι μια εναλλακτική θεραπεία για άτομα με σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας (σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και της ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας)  που προκαλεί συμπτώματα και που επωφελούνται από μια πιο ήπια μέθοδο αντικατάστασης βαλβίδας, για παράδειγμα λόγω:

 • μεσαίου ή υψηλού χειρουργικού κινδύνου
 • ύπαρξης άλλων νοσημάτων
 • προχωρημένης ηλικίας
 • αδυναμίας
 • καθώς και στην περίπτωση ασθενούς με βιολογική βαλβίδα, η οποία είχε τοποθετηθεί στο παρελθόν με χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς και έχει εκφυλιστεί.

CREDENTIALS & ASSOCIATIONS

 • 01
 • 02
 • 10
 • 20
 • 30
 • 40

Τελευταια Νεα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com