• Mediterranean Hospital, Στυγός 9, TK 3117 Λεμεσός, Κύπρος

Διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας

Τέσσερις καρδιακές βαλβίδες χωρίζουν τους κόλπους και τις κοιλίες, καθώς και τις κοιλίες από το κυκλοφορικό σύστημα. Λειτουργούν σαν βαλβίδες και διασφαλίζουν ότι το αίμα ρέει πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση, είτε ανοίγοντας είτε κλείνοντας. H μιτροειδής βαλβίδα αποτελείται από 2 φύλλα (γλωχίνες) και βρίσκεται μεταξύ του αριστερού κόλπου και της αριστερής κοιλίας και είναι η δεύτερη πιο μεγάλη βαλβίδα της καρδιάς μετά την τριγλώχινα βαλβίδα.

Αυτή η βαλβίδα λόγο του μεγέθους της, αλλά και επειδή εκτίθεται σε μεγάλα φορτία πίεσης είναι επιρρεπής σε εκφυλιστικές και λειτουργικές παθήσεις. Συχνά εμφανίζεται ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, δηλαδή μια διαρροή, στην οποία το αίμα ρέει πίσω στον κόλπο, ενάντια δηλαδή στη φυσιολογική κατεύθυνση ροής από την αριστερή κοιλία στην αορτή.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και στη χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει σε ή και να επιδεινώσει μια καρδιακή ανεπάρκεια.

Η θεραπεία μπορεί να είναι χειρουργικά με επέμβαση ανοιχτής καρδιάς ή χωρίς χειρουργείο με διαδερμική επιδιόρθωση της βαλβίδας.

Τι είναι η διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας;

Η διαδερμική επιδιόρθωση της βαλβίδας γίνεται  χωρίς χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς με τη χρήση καθετήρα και μιας συσκευής «σφιγκτήρα».  Δυο τέτοιες συσκευές υπάρχουν διαθέσιμες αυτήν την στιγμή: το Clip της εταιρείας  Abbott (MitraClip για την μιτροειδή βαλβίδα και TriClip για την τριγλώχινα βαλβίδα) και το Pascal Edwards (χρησιμοποιείται και για τις δυο βαλβίδες).

Ο σφιγκτήρας συνδέεται απευθείας στα φύλλα της μιτροειδούς βαλβίδας χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει το στήθος ή να συνδέσουμε τον ασθενή με μηχανή καρδιοαναπνευστική υποστήριξης. Αυτός ο σφιγκτήρας σφίγγει και έτσι φέρνει πιο κοντά τα φύλλα της βαλβίδας, με αποτέλεσμα να μειώνεται ή και να εξαλείφεται τελείως η ανεπάρκεια.

Στόχος δεν είναι πάντα η πλήρης εξάλειψη της ανεπάρκειας της βαλβίδας, καθότι σε περιπτώσεις βαριάς καρδιακής ανεπάρκειας η «διαρροή»  από την βαλβίδα μειώνει το φορτίο της αδύναμης καρδιάς με αποτέλεσμα να αποσυμφορίζεται. Η πλήρης εξάλειψη της ανεπάρκειας της βαλβίδας είναι σε τέτοιες περιπτώσεις ένα σημαντικό λάθος που οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς ακόμα και αν η επέμβαση στέφθηκε τεχνικά με επιτυχία.

Η εμπειρία του ιατρού παίζει σε αυτές τις περιπτώσεις τεράστιο ρόλο. Ο κ. Δημητριάδης, έχοντας δουλέψει στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς για περίπου 4 χρόνια, το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς για τη διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς και τριγλώχινας βαλβίδας, έχει τεράστια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων θεραπειών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως είναι πιστοποιημένος ιατρός και εκπαιδευτής (proctor) και για τις δυο συσκευές και συμβουλεύων ιατρός εταιριών που αναπτύσσουν καινούργιες θεραπείες στο χώρο αυτό.   

Πώς γίνεται η διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας;

Η διαθερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας με το σύστημα Mitraclip ή Pascal πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 2,5 ώρες, ανάλογα με την ανατομία του ασθενούς. Αρχικά, η βουβωνική φλέβα παρακεντάται για να εισαχθεί ένας καθετήρας. Αυτός προωθείται στον δεξιό κόλπο και τοποθετείται μέσω του μεσοκολπικού διαφράγματος της καρδιάς στον αριστερό κόλπο. Ο σφιγκτήρας Mitraclip ή Pascal μπορεί στη συνέχεια να προωθηθεί μέσω του καθετήρα (που μοιάζει με σήραγγα) στη μιτροειδή βαλβίδα και να τοποθετηθεί, χρησιμοποιώντας έναν κινητό βραχίονα.

Η θέση του καθετήρα και του σφιγκτήρα παρακολουθείται συνεχώς με 3D διοισοφαγικό υπερηχογράφημα για να διασφαλιστεί ότι ο σφιγκτήρας βρίσκεται στη βέλτιστη θέση και για να αποφευχθούν επιπλοκές.

Σκοπός της επέμβασης είναι η τοποθέτηση του σφιγκτήρα έτσι ώστε και τα δύο άκρα της μιτροειδούς βαλβίδας να συνδέονται μεταξύ τους στο σημείο όπου υπάρχει η μέγιστη διαρροή.

O ασθενής πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για 3-5 μέρες

Γιατί διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας; Ποια η διαφορά από την χειρουργική αντικατάσταση ή επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας;

Η διαθερμική επιδιόρθωση των βαλβίδων δεν έρχεται να αντικαταστήσει την χειρουργική αντικατάσταση ή επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας. αλλά να την συμπληρώσει.

Σε περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από ανεπάρκεια βαλβίδας σε συνδυασμό με ανεπάρκεια καρδιάς ή και λοιπές σοβαρές δευτερογενείς ασθένειες, η χειρουργική αντικατάσταση θεωρείται «υψηλού κινδύνου» και δεν συνιστάται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαδερμική επιδιόρθωση των βαλβίδων με σφιγκτήρα έρχεται να δώσει μια επιπλέον θεραπευτική δυνατότητα. Χωρίς αυτήν την επιπλέον δυνατότητα θεραπείας, η συγκεκριμένη κατηγορία των ασθενών με υψηλή χειρουργική επικινδυνότητα θα παρέμεναν με ανεπαρκή θεραπεία.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η διαθερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας;

Η διαδερμική αποκατάσταση της μιτροειδούς με σφιγκτήρα  είναι ιδιαίτερα κατάλληλη ως εναλλακτική λύση για ασθενείς με σοβαρή ανεπάρκεια βαλβίδας που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης, για παράδειγμα λόγω σοβαρών δευτερογενών ασθενειών, μειωμένης ανθεκτικότητας ή μεγάλης ηλικίας.

Για ασθενείς που πάσχουν από τα συμπτώματα της ανεπάρκειας μιτροειδούς, αλλά δεν είναι κατάλληλοι για επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία προσφέρει την ευκαιρία βελτίωσης της ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας και των συμπτωμάτων της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών.

 

CREDENTIALS & ASSOCIATIONS

  • 01
  • 02
  • 10
  • 20
  • 30
  • 40

Τελευταια Νεα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com